sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Kesäkurpitsa al parmigiano al forno

Ihan nopeasti tässä vinkki kesäkurpitsan ystäville (kävin nykäisemässä metästä kymppilitran mustikkaa ja vattua, joten perkaamis- ja pakastamishommat odottelevat...yksi herkkutatti löytyi ja päätyi heti pataan): nythän niitä saa. Omalla kasvimaallani kesäkurpitsaa tuli yli reilusti, kun en päässyt viikkoon satoa hakemaan, ja veikkailisin, että monella on sama tilanne. Jos ei, kotimaiset kesäkurpitsat ovat nyt kaupassakin edullisia ja herkullisia.

Jätän ruokafiiliskuvat ottamatta, lähinnä siksi, että ne näyttäis mun tulkintana lähinnä oksennukselta. Vannon että hyvää tämä on ja heti kokeiluun!

Tämä resepti on sovellus aiemmin bloggaamastani italialaisreseptistä melanzane al parmigiano al forno, joka on yksi ehdottomista suosikeistani.

Kesäkurpitsaa al parmigiano al forno

Tarvitset kastikeainekset (katso erikseen), kesäkurpitsaa, jauhoja, korppujauhoja, kananmunan, 60 ml maitoa, oreganoa, paketillisen parmesaania tai grana padanoa ja 2 palloa mozzarellaa.


Kastike:

Valmista ensin tomaattikastike. Sen pyhänä periaatteena on kätkeä sekaan kaikkea, mitä kaapista tai kasvimaalta sattuu löytymään. Itse esimerkiksi laitoin viime kerralla kolme sipulia, neljä valkosipulin kynttä, kymmenisen mangoldin lehteä ja lehtiruotia, muutaman porkkanan ja paprikan.

0,5 l tomaattimurskaa
sipulia
valkosipulia
kasviksia kauden mukaan

Kuullota ensin sipuli runsaassa oliiviöljyssä ja lisää sekaan kasvikset, myöhemmin myös valkosipuli. Lisää tomaattimurska ja anna kastikkeen muhia reilun ajan itsekseen, esimerkiksi puoli tuntia tomaattimurskan laiton jälkeen. Mausta suolalla ja mustapippurilla, muuta et tarvitse.


Kesäkurpitsat:

Leikkaa kesäkurpitsasta viipaleita ja kasta ne peräjälkeen kolmeen erilaiseen "dippiin". Sen jälkeen voit latoa kesäkurpitsat samaan tapaan kuin lasagnelevyt, laita siis ensimmäiseksi kastiketta laakean vuoan pohjalle, sen jälkeen kesäkurpitsaa, sen päälle reilusti parmesaania, sitten jälleen kastiketta.

Dippi 1

(kokojyvä)vehnäjauhoja esim. 1 dl, varaudu lisäämään
suolaa

Dippi 2

kananmuna
60 ml maitoa

Dippi 3

korppujauhoja esim. 1 dl, varaudu lisäämään
oreganoa
suolaa

Sitten vaan kesäkurpitsat molemmin puolin 1-2-3 dipeissä ja kun olet kasannut päällimmäisen satsin kesäkurpitsaa, lisää vielä päälle kastiketta, jotta kesäkurpitsaviipaleet eivät pala.

Laita ruoka uuniin 180 asteeseen 45 minuutiksi. Sen jälkeen lisää mozzarellasiivuja päälle ja anna olla uunissa vielä 30 min (tarkista vielä silmämääräisesti, että kesäkurpitsa näyttää pehmenneeltä eikä mozzarella ole kärähtänyt).

Tämä ruoka tehdään rakkaudella ja niinpä maku onkin täydellinen. Älä yritä tehdä light-versiota, siitä saa vain pahan mielen.


Tässä vielä pieni kesäherkku eli

Hölskyttelykurkut

1-2 kurkkua
0,5 dl sokeria
1 tl suolaa
1 dl vettä
1 dl etikkaa
kourallinen silputtua tilliä

Keitä liemi, jossa on sokeri, suola, vesi ja etikka. Viipaloi kurkut ja sijoita astiaan sekaisin tillin kanssa. Jäähdytä kiehautettu liemi ja kaada kurkkujen joukkoon. Hölskyttele ja nauti heti tai anna ässehtiä tovin.

1 kommentti:

  1. Pitäisikin muistaa alkaa käyttää kesäkurpitsaa taas. On ollut vuosien tauko, kun joskus kasvisruuanlaittoharrastuksen alkuvuosina tuli parikymppisenä lykättyä sitä joka ruokaan. :)

    VastaaPoista

Tosi kiva, kun jaat aatoksesi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...