sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

Punajuuri-suklaakuppikakut sekä tomaattipasta

Ohhoh, olipa erikoinen elämys, nimittäin "punajuuri-cupcaket", niin kuin Trendi sanoo. Olin hairahtunut ostamaan Trendi-lehden (06/2012), koska se kannellaan puhutteli mua houkuttelevasti eräänä sangen ankeana iltana, jolloin laskeskelin kassajonossa vähäisten eurojeni riittävyyttä. Otsikot "Kolmenkympin kroppakriisi" (kuopuksen hätäsektiosyntymän jälkeen vyötärölläni on räystäs) ja "Mistä shoppailuhimosi johtuu?" (olin juuri tilannut kangasta mieliteon vuoksi, en tarpeen) antoivat todellakin ymmärtää enemmän kuin ymmärsivät antaa. Ne olivat nimittäin aivan toivottoman turhanpäiväistä jaanausta. Puhumattakaan muotikuvista! Senegaliin asti olivat menneet, että pääsisivät turistialueelle kuvaamaan, kun jollakulla on unohtunut suu auki keskellä auringonporotusta. Sen olisi voinut Kanariallakin tehdä, tai Joroisilla, jos minulta kysytään. Joka tapauksessa lukuelämys oli valitettavasti pettymys enkä ymmärrä, miksi juuri vähävaraisuus ajoi heräteostoksiin.

No kuiteski. Kuppikakuista ei voi muuta sanoa kuin että olipa erikoisin leivonnainen aikoihin! Mutta hyvä, oujee! Trendi käytti trendikkäästi vegaanisia ruoka-aineita, mutta mulla tulee pirta täyteen, jos leivonta-aineita ei löyty lähikaupasta (jättimäinen market). Joten tässä muunneltu ohje...vegaaninen löytyy sielä Trendistä (s. 100).

Taikina

2 munaa
90 g voita
2 dl maitoa
1 dl sokeria
1 dl tummaa ruokosokeria (käytin muscovadoa)
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl soodaa
3 dl vehnäjauhoja
2 pientä punajuurta raastettuna
150 g tummaa suklaata pieneksi pilkottuna

 Kuorrute

1 dl voita
6 dl tomusokeria
3 rkl maitoa
jokunen tippa punajuuresta tiristettyä mehua (ota talteen raastaessasi taikinaan tulevaa punajuurta)

Sekoita munat ja voi, lisää sitten muut aineet. Paista 175 asteessa 20 minuuttia kuppikakkuvuoissa, muffinivuoissa vartti riittää. Kun ovat jäähtyneet, tee kuorrute ja lisää kuppikakkujen päälle. Koristele jollain teemaan sopivalla (lopputulos on sangen pinkki).

Ällistyttävä makuelämys suussa. Punajuurella ja suklaalla on oma mielenkiintoinen matchinsa ja kuorrute vie vielä aivan uusiin ulottuvuuksiin.

Kuvia ei ole, koska meikäläisten kuppikakut olivat arkisen ankean näköisiä. Tehtiin ne muffinivuokiin ja jätettiin nätti koristeleminen suosiolla Kinuskikissalle. Suomeksi smörmä lusikalla päälle ja silleen.

Irlantilainen ystävä oli viikonloppuna käymässä ja teki tällaista pastakastiketta:

iso läjä tomaatteja (vaikka kymmenkunta)
yksi valkosipuli, puristettuna (joo, siis monta kynttä)
oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa

Pilko tomaatit viipaleiksi ja ala porruuttaa reilussa oliiviöljyssä. Lisää valkosipuli. Laita jossain vaiheessa myös spagetti tulemaan. Yritä haihduttaa tomaattikastikkeesta nestettä niin, että jäljelle jää intensiivinen tomaatin maku. Jauha reippaasti mustapippureita morttelissa ja nakkaa sekaan niitä sekä suolaa. Kun olet haihduttanut soosista nesteitä, sekoita spagetin kanssa isossa astiassa ja syö suihis.

Veikkaan, että tämä resepti on Italiasta. Tomaatin maku vahvalla valkosipuliaromilla on yksinkertaisuudessaan italialaisen oloinen, samoin yksinkertainen mausteiden käyttö.

Tämän kera voi nautiskella vaikka vihersalaattia ja mikäpä ettei myös lasillisen viiniä. Kannattaa tehdä nyt, kun tomaatit on halpoja.

Intensiivinen elämänmeno on jatkunut. Kovasti on käynyt vieraita. Lomakin kohta alkaa. Ompelinkin tänä iltana, mutta homma meni häneksi ja alkoi ärsyttäää. Silloin on aika jatkaa toisena päivänä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tosi kiva, kun jaat aatoksesi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...